Gün güneşli, insanlar neşeli, sen de gel oyna Susam Sokağı'nda.. Dostluk ve sevgi sarıyor her yeri, gel katıl bize, el el ele.. Sev dünyayı, açılır her kapı, işte Susam Sokağı...

29 Kasım 2014 Cumartesi

SUSAM SOKAĞI NEDİR?



       Susam Sokağı gelmiş geçmiş en efsane, en iz bırakan çocık programıdır, özellikle benim gibi 80'li nesiller bu çocuk programıyla büyümüştür. Vikipedi'de şu şekilde anlatılmıştır;

   "Susam Sokağı, bir çocuk programı olan "Sesame Street"'in Türkçe uyarlamasıdır. Susam Sokağı programı Türkiye'de 1980'li yılların sonunda ve 1990'lı yılların başında TRT'de iki sezon yayınlanmış olup, o dönemde çocukların büyük ilgisini toplamıştır. Biri tekrar olmak üzere sabah ve akşam saatlerinde hafta içi her gün iki kez yayınlanmaktaydı. Eğitimcilerin ve psikologların okul öncesi ve erken dönem okul çocukları için son derece yararlı bulduğu program, ancak iki sezon olarak hazırlandı ve TRT sonraki yıllarda programın eski bölümlerini tekrar etmekle yetindi.
   Bir mahalle ortamında geçen program, gerçek ve Muppet karakterlerinden oluşmaktaydı. Eğitici, öğretici ve eğlendirici ögeleriyle okul öncesi ve erken dönem okul çocukları için sevilen ve takip edilen bir program olmakla birlikte, o yıllarda bir kültür olmuş, aynı zamanda TRT klasikleri arasına girmiştir. TRT Çocuk yaz ekranından çıktıktan sonra, tekrar yayına girmiştir." der Vikipedi..

Bana göre ise,

       Susam Sokağı dönemine göre gerçekten de çok üst düzeyde bir programdı, 101 adet kuklaya sahip bu programda herşey çok zekice hazırlanmıştı. Çocuklar için inanılmaz öğreticiydi, sadece bir bölüm izleyen bir çocuk bir programda o gün öğretilen sayıyı, onunla beraber hayvanları, ülkemizden bir şehri, yurtdışından bir ülkeyi, bir sebze veya meyvenin nasıl yetiştiğini, beslediği hayvanı ölünce neler hissedeceği ve nasıl başa çıkacağını, paylaşmayı, arkadaşlığı, ailenin önemini ve en önemlisi de doğanın değerini öğrenirdi. Evet fabrikalar, üretmek de çok önemliydi ana asıl önemli olan doğadı. Edi bile apartman dairesinden çıkar en sonunda atlar, tavuklarla dolu bir çiftlikte huzur bulurdu, parktaki tırtılalr ve kelebeklerle şarkı söylerdi, bazen ayda tek başına kafa dinlerdi, mutluluk hep doğadaydı ve doğaya sahip çıkmaktaydı. Hayvanları, bitkileri korumak çok önemliydi, onlar bizim dostumuzdu. Çıngıraklı yılan bile :)  Ayrıca korkularımızla yüzleşmek önemliydi. canavarlardan korkmak saçmaydı, gölgelerden korkmamalıydık. Çocukların büyümesinde en önemli olan şeyler ise sebze ve meyvelerdi. Buzdolabında sürekli ilk önce yenmek için birbiriyle yarışan canlı sebze ve meyveler unutulmazdı. Kurabiye Canavarı her ne kadar etrafa döke saça kurabiyelerini yese de Edi onu hep uyarır sebze ve meyve verirdi. Ayrıca şeker ve spagetti yiyen çocukların yanında aniden tavşan şeklinde Kaptan Sebzesever belirir ve tabaklar sebzelerle dolardı. İşte bu program bu yüzden çok önemliydi. Susam Sokağı bize doğru olanı öğretirdi. Ve Susam Sokağı'nın ilk Türkiye versiyonu bana göre dünyadaki en iyi seslendirmeye sahiptir, sesleriyle kuklalara can veren usta tiyatrocularımızı ayakta alkışlıyorum, bizim hayal dünyamızı sizler kurdunuz. Susam Sokağı o kadar sevilmiştir ki daha sonra gençler ve yetişkinler için olan The Muppet Show adında yine harika ve bir o kadar da komik bir kukla programı yine aynı ekiple yapılmıştır ve bu programın filmleri de çekilmiştir. Muppet Show 1976-1981 yılları arasında yayınlanmıştır, ülkemizde de Cnbc-e'de Türkçe altyazılı olarak verilmiştir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder